SUNDSVALL LOGO

  SUNDSVALLS GEOLOGISKA SÄLLSKAP

Program för våren 2018

Geologvänner!

2018, nytt år och nya upplevelser!

Man ser bakåt på året som gått och ser alla glada tillfällen och kanske besvikelser. Men nu skall vi fylla dagarna med nyfikenhet och upplevelser som berikar. Landskapet är fullt med berg, sten och formationer som skall studeras och skapa funderingar för oss geologintresserade. Vi skall träffas och lära. Våra studiekvällar skall utveckla våra sinnen för att läsa landskapet, vare sig här hemma eller långt borta. Hur har det bildats och vad innehåller berggrunden och vad har hänt under årmillionerna? Vi söker också kunskap i sommar på Alnö, vid Bergeforsen och i Falutrakten. Låt oss inspireras i geologi! Deltag på våra träffar med Dina fynd och upplevelser.

Låt oss ses över en sten!

Tisdag 30 januari fortsätter Sven sin kurs i geologi avd 3 i häftet. Då skall belysas vad som påverkat jordytan exempelvis erosion och sedimentation.
Inger Hernell är värd

Tisdag 13 februari. Årsmöte. Vi summerar året som gått i vårt Sällskap. Vi ser till att vår styrelse fungerar och ser till att den inspirerar oss medlemmar. Kom och deltag i besluten för vår verksamhet och ge Sällskapet idéer för framtiden! Ing-Marie serverar fettisdagsbullar på fettisdagen enligt tradition. Lars-Olov visar en film med geologiska motiv och händelser.

Tisdag 6 mars fortsätter Sven geologikursen med avd 4. Nu tittar vi på berggrundens innehåll och mineraler. 
Lars-Olov är värd

Tisdag 27 mars tar Sven oss till oljans historia och bildning, var den finns och hur man finner den. Miljöproblemen också!
Lena och Torbjörn är värdar

Tisdag 10 april berättar Christer om Vietnam från sin resa och självklart om dess geologi Vad vet vi om detta avlägsna land?
Kerstin är värd

Tisdag 24 april tar Tomas oss ut i istidens händelser. Vi får följa den med värmeperioder och kallare perioder och se spåren av isens rörelser. 
Christer är värd

Söndag 13 maj går vi ut. Vi åker till Alnö. Våra duktiga alnöentusiaster guidar oss och visar nya fyndplatser och stuffer som vi bör kunna. Vi ses på Norrmalm för samåkning 10.00

Söndag 27 maj åker vi utefter Indalsleden från Bergeforsen till Lagmansören. Vi tittar på älvens utlopp och letar upp en basaltgång vid Bergeforsen. Vi åker upp till det stora stenbrottet vid Lagmansören och beundrar bergskärningen vid vägen. Vi träffas vid Norrmalm 10.00 för ev. samåkning.

Helgen 15-17 juni åker vi till Falun. Vi skall röra oss i området omkring Falun och se på gruvor och intressanta platser för geologiska fynd. Guide är vår vän Gunnar Eriksson som bor i Falun och vi känner från flera besök hos oss. Han är en van guide för besökande där och ”den stora stöten” är inte det viktigaste och roligaste han vill visa. Anmälan till deltagande i resan gör vi till Ing-Marie och Kerstin senast vid årsmötet. De, våra researrangörer ordnar husrum och samåkning.

Under sommaren kommer vi kanske åka till Storholmen igen. Om Du är intresserad anmäl till Majvor så kontaktar vi Dig om när och hur.

På våra studieträffar ses vi på lokalen vid Korsvägen 11 vid Ortviken kl.19.00. Vi startar med en stenkvart, då vi kan visa våra fynd, en artikel eller annat av intresse. Vi lottar ut fina stenar för 5kr /lotten. Vi får fika som kvällens värd ordnar för 20kr. På våra utfärder samlas vi på Norrmalm för samåkning. 5kr/mil betalar passageraren lämpligen. Vi har fika eller matsäck med oss för magens och samvarons skull. Naturligtvis har vi skor och kläder lämpliga för uteliv. Du hittar oss på GeoNords hemsida. Där finns redogörelser, bilder och program från gångna tider också.

Kassören och Sällskapet vill gärna ha Din aktuella mailadress för att nå Dig vid ändring i programmet eller annan info. Kassören gör en sammanställning, som vi alla kan ladda ner från datorn, eller få hjälp att få. Lämna mailadressen till Lars-Olov eller annan i styrelsen!

Undringar kan framföras till

Sven tel 93095
Christer tel 31454
Carin tel 579328
Tomas tel 073-0821830©2001- GeoNord