SUNDSVALL LOGO

  SUNDSVALLS GEOLOGISKA SÄLLSKAP

Program för våren 2019

Geologvänner!

Nu har helgerna passerat och alla fester. Vi ser nu vardagar framför oss, men vi har möjlighet att få meningsfulla upplevelser i vårt Sällskap och då fylla grå dagar.  Vi har haft verkligen grå dagar när vi inte har haft någon snö. Men den kommer före skid-SM!  Vi minns förra vintern då vi fyllde dagarna med att skotta snö. Vi skall träffas på studiekvällar med olika innehåll med bl.a. is och stenformationer. Framför allt kommer en geolog från Uppsala att tala om jordbävningar efter istiden, när marken reste sig. Det finns flera platser i vårt område som har spår av dem. Årsmötet på fettisdag är en viktig kväll då alla medlemmar skall visa intresse och vi får göra avslut för 2018. Vi skall i vår besöka Smitingen i Härnösand för se på grottorna. Vår långa resa i juni blir till Vetlanda för att uppleva gruvor i området och guldvaskning. Vi gör ett stopp i Sala på nerresan eftersom den är lång. Mer om resan vid årsmötet.

Tisdag 12 februari fortsätter Sven sin kurs. Han har nu kommit till glaciärer och klimat. Vi vet att här blir diskussioner! Lars-Olov är värd nog också en del av ämnet. Sven har sett att den vulkaniska aktiviteten varit stor under hösten och vill berätta om hur och var det har smällt.
Christer är värd

Tisdag 5 mars har vi årsmöte. Vi summerar förra året och ser fram mot detta. Gör Er hörda då för inspiration och kritik! Eftersom det är fettisdag och dagen kräver bullar kommer Kerstin att bjuda på dem. Festen blir total. Efteråt spelar Ingemar Sundqvist upp en film från Bjurälven och dess lopp genom kalkstensgångarna.

Tisdag 19 mars får vi besök av Björn Lund från Uppsala Universitet. Han har forskat i efteristidens jordbävningar. Eftersom vi har spår av sådana i våra trakter bl.a. vid Attmar lockar detta ämne. Vi får nog fler exempel och veta om hur landhöjningen som ännu pågår påverkar vårt landskap. Inger H. är värd.

Tisdag 2 april kommer Torbjörn att berätta om Vetlandaområdets gruvor och deras historia. Eftersom vi skall besöka dem i juni är det intressant att följa deras hantering. Guldvaskningen blir nog också en del av ämnet. Sven har sett att den vulkaniska aktiviteten varit stor under hösten och vill berätta om hur och var det har smällt.
Christer är värd

Lördag 27 april börjar våra uteaktiviteter med en tur till Färila. Vi skall se en utställning om sommarens bränder och även se hur branden härjat på plats. Vi besöker något annat på hemvägen, som Tomas finner värt att studera.
Vi möts på SCA:s parkering på Norrmalm 9.00

Lördag 18 maj åker vi till Mellanfjärden och Tjuvön. Här finns cordierit i strandhällar och stora klapperstensfält med strandvallar. Vi letar upp ett bronsåldersröse i närheten och besöker en gammal gruva på Gruvberget vid golfbanan.
Vi möts på SCA:s parkering på Norrmalm 10.00

Lördag 1 juni går färden till Härnösand och ut till Smitingen. Här finns många grottor och vi skall besöka några, där havet format dem genom tiderna. Ev. får vi också se en grafitgruva vid Gonsvik om vi hittar den.
Vi ses vid SCA:s parkering på Norrmalm 10.00

Helgen 13-16 juni åker vi söderut till Vetlandatrakten. Torbjörn har varit här och blivit inspirerad av gamla gruvor och även guldvaskat. Vi åker hem med guld i väskan och får upptäcka en ny del av Småland. Resan är lång och vi planerar att ”göra” Sala silvergruva en eftermiddag och ligga över där på nerresan. I Vetlanda stannar vi två nätter. Kerstin tar emot intresseanmälan senast vid årsmötet för att planera övernattningar. Närmare planering får vi senare. Ev. hittar vi fler mål att besöka på vägen. Tomas planerar för detta.

Våra studiekvällar har vi i lokalen på Korstavägen 11, klockan 19. Kvällens värd ordnar fika för 20kr. Vi har lotteri med stenvinster. Vi startar med en stenkvart då alla har tillfälle att berätta om fynd eller upplevelser. På våra utfärder försöker vi samåka där passageraren betalar lämpligen 5 kr per mil. Vi tar med oss matsäck för magens och samvarons skull. Vi tar kläder som passar för vädret och en påse för ev. hemförda stuffer.   Man hittar vårt program och gamla händelser på GeoNords hemsida och där också andra föreningars verksamhet.

Du hittar vårt program på GeoNord, en hemsida för geologföreningar. Här finns också gamla program och bilder från vår verksamhet.

Kassören och Sällskapet vill gärna ha Din aktuella mailadress för att nå Dig vid ändring i programmet eller annan info. Kassören gör en sammanställning, som vi alla kan ladda ner från datorn, eller få hjälp att få. Lämna mailadressen till Lars-Olov eller annan i styrelsen!

Undringar kan framföras till

Sven tel 93095
Christer tel 31454
Tomas tel 073-0821830©2001- GeoNord