SUNDSVALL LOGO

  SUNDSVALLS GEOLOGISKA SÄLLSKAP

Program för hösten 2019

Geologvänner!

Det är sommar, solen värmer och vi har långa ljusa dagar. Men medan vi njuter av semester och grönska, jordgubbar och grillat vet vi att mörkret kommer. Men allt är inte negativt med hösten, vi skall ju träffa våra geologvänner. Vi skall gå igenom våra fynd och bilder från sommarens äventyr och lära. Men vi kommer att göra några upptäckter här i området innan det blir dags för inneträffar. Vi skall se på Alnön naturligtvis. Vi skall också se hur man river i berg och morän vid Bergsåker vid byggandet av nya E14-utfarten och triangelspåret. Där finns nog saker att upptäcka som kommer fram av sprängare och grävskopor. Den trevliga geologen vi hade som guide i Ädelfors kommer och sprider sitt vetande hos oss i höst. Vi har en hel del att se fram mot i höst!

Lördag 31 augusti träffas vi för att se hur landskapet förändras när man spränger och gräver i Bergsåker. E14 får en ny väg ut ur stan med nu blottat berg. Det byggs ett triangelspår för att underlätta tågtrafiken. Det byggs broar och ombyggda väggenomfarter i hela dalgången. Vi måste nog se vad som finns i moränlagren. En bergtäkt finns i Töva, som Svevia nyttjar och den skall vi besöka. Vi möts vid parkeringsplattan bakom kulturmagasinet, vid P-däcket 10.00

Lördag 14 september är det Geologins Dag. Stenstadsdagarna pågår och nu ställer vi ut vid torget. Ni hittar oss bland alla firare någonstans i stan. Vi firar vår fina stad med stenlotteri, information och utställning av fina stenar som vanligt. Kom och delta med oss!

Lördag 28 september åker vi till Alnö. Vi går en strandvandring vid Slädaviken och till Ås brygga. Vi ser en gammal kalkugn och ett kalkbrott från gammal tid. Alnöns unika bergarter är alltid intressant att studera och ett måste för oss i Sällskapet. Vi ses vid P-däcket bakom kulturmagasinet 10.00.

Studiebesök i okt. Någon dag under oktober skall vi besöka Stena Recycling AB i Töva. Där får vi se hur man separerar olika metaller och därmed kan återanvända dem. Dag är inte fastställd kanske av arbetssituationen där. De som är intresserade att komma dit anmäler sig för senare kallelse.

Tisdag 22 oktober kommer Tobias Wiberg Steen, vår guide i Ädelfors att besöka oss. Han arbetar i Zinkgruvan och har växt upp i Småland och kan geologin där. Vi ger honom möjlighet att prata om geologi i allmänhet eller om ett specifikt område. Han kan nog hjälpa oss med att förstå en del.
Lars-Olov är värd

Tisdag 29 oktober har vi genomgång av sommarens fynd och händelser. Vi hjälper varandra med att identifiera de hemförda bitarna och ser på bilder vi kan minns till. Christer har en resa till Sydafrika att minnas och vi vill ha en resebeskrivelse med bilder och geologi av honom. Kerstin är värd

Tisdag 12 november ger Sven oss en kväll med guld. Han talar om guldet i USA, guldruschen och vår fascination av den gula metallen. Våra guldkorn från Ädelfors finns också med i bilden.
Torbjörn är värd

Tisdag 26 november talar Christer om periodiska systemet. Det är nu 150år sedan man fick en bild av grundämnena och deras relationer i ett system. Christer kan detta och ger oss grunderna för modellen till systemet.
Inger H. är värd

Onsdag 11 december har vi julfest. OBS dagen, vi kan ju inte konkurrera med Nobelfesten! Bibben och Majvor dukar fram julgott och vi roar oss med tipstolva, priser och jultomte. Men vi måste hjälpa honom med julklapparna, de är ju ofta så tunga! Sven kåserar om gasfyndigheter, energifrågor i Europa och får oss att tända ett ljus i jul i stället för lampor!

På våra utfärder försöker vi samåka. Passageraren betalar 5kr per mil lämpligen. Vi medför en matsäck för magens och samvarons skull. En hammare och påse för ev. fynd kanske behövs. Våra studiekvällar har vi på lokalen vid Korstavägen 11, i bottenplanet    kl 19. Kvällens värd ordnar fika för oss för 20kr. Vi har stenlotteri med skänkta stenar. Våra medlemmar uppmuntras att visa eller presentera något intressant för oss vid en stenkvart. Vi har en hemsida på GeoNord, där man kan finna vårt program och våra tidigare aktiviteter.

Du hittar vårt program på GeoNord, en hemsida för geologföreningar. Här finns också gamla program och bilder från vår verksamhet.

Kassören och Sällskapet vill gärna ha Din aktuella mailadress för att nå Dig vid ändring i programmet eller annan info. Kassören gör en sammanställning, som vi alla kan ladda ner från datorn, eller få hjälp att få. Lämna mailadressen till Lars-Olov eller annan i styrelsen!

Undringar kan framföras till

Sven tel 93095
Christer tel 31454
Tomas tel 073-0821830©2001- GeoNord