SUNDSVALL LOGO

  SUNDSVALLS GEOLOGISKA SÄLLSKAP

SGS Sommarresa till Bergslagen 2007

Fredagen 8/6. Skolavslutningsdagen, startade Tomas, Christer och Jens resan i en färgglad hyrd bil från Statoil mot årets resmål för den längre utflykten vi gör varje år i sällskapet.

Denna gång styrdes kosan mot Harg vid Vätterns nordöstra strand där vi skulle sammanstråla med de andra nio deltagarna vid STF:s vandrarhem, strategiskt placerat mellan gruvfälten i denna del av Bergslagen.
Planen var att besöka Åmmebergs Gruvfält (Zinkgruvan), Vena Gruvfält (Galtgruvorna), samt Bölets mangangruvor (Ulrikagruvan).

Vi tre pressade på resan in ett besök vid Norra Kärr ; det alkalina området i Gränna-trakten, men det är en annan historia !

Lördagen 9/6. Dagens exkursion gällde Zinkgruvan, där vår guide Bruno Eriksen, utsättare vid gruvan, vallade oss till nybrutna varphögar samt informerade om verksamheten i borrkärnelaboratoriet.

Bild 1
Bild 2

Förmiddagsvärmen tangerade 28 grader och solen stekte oss.
Vi bar med oss åtskilliga kilo vacker blyglans och zinkblände, när vi tog adjö och satte oss att luncha i trädskuggan vid gruvkontoret.

Bild 3
Bild 4

Sedan fortsatte vi till Vena Gruvfält, där Sven-Olof Niklasson, geolog vid Zinkgruvan, förtjänstfullt guidade oss fram till ett parti av varpen, vid Galtgruvorna i södra delen av fältet, där malmen skrätts.

Bild 5
Bild 6

Under mossan på tallmon intill de rostiga varparna fanns små högar av oskrädd malm, ur vilken vi knackade ut fina stuffer av blåtonad kobolhaltig magnetkis, samt koboltglans.

Vid 15-tiden fick vi, på gränsen till solsting, slita oss därifrån för att kunna komma i tid till den gemensamma middagen på Strandrestaurangens veranda mot Vätterns vidd.
I den ljusa sommarkvällen avnjöt vi en väl tillagad oxfile´.
Ing-marie´s munspel bestod den musikaliska spisen.

Söndagen 10/6. Utstädade från våra rum, med frukost i magen, styrde vi mot Bölets mangangruvor, efter att först ha besökt Sven-olof Niklassons helt överväldigande sten o mineralutställning i dennes hem.

Bild 7
Bild 8

Åter var han vår guide, och vi letade oss fram till Ulrika-gruvans varpområde, där vi hittade manganmineralen psilomelan och manganit vackert kristalliserade tillsammans med baryt.
En ljust rosa pulvrig variant av rodokrosit fanns också på detta ställe.
Dagens fynd gjordes av Tomas.

Bild 9
Bild 10

En c:a 2 cm lång kycklinggul kristall av vanadinit, som vår guide omgående bedömde värd c:a 4000 kr.
Även Christer och Jens hittade vanadinit, om än i mycket blygsammare format.
Den stekande solen och klockans gång tog sin tribut av både ork och tid för oss, och för snart var det dags för hemresa.

Bild 11
Bild 12

Sven-Olof avtackades för guidningen med 2 lådor Alnö-mineral ; en som är vår ”klubblåda”, och en mer omfattande som Christer valt ut från sin samling.

Text : Jens Vikström
Foto : Tomas Binett©2001- GeoNord