SUNDSVALL LOGO

SUNDSVALLS GEOLOGISKA SÄLLSKAP

Verksamhetsberättelse för 2017

Styrelsen under året

Ordförandegrupp  Christer Wiklund, Bakstugevägen 13, Njurunda

                        Tomas Binett, Bäckebovägen 18B, Sundsvall

                           Jens Vikström,  Armégatan 4, Timrå

Sekreterare          Majvor Orrhede, Bäckgatan 9 B, Sundsvall

Kassör                  Lars-Olof Nilsson, Sågverksvägen 99, Alnö

Övriga                   Ing-Marie Larsson, Tallnäsvägen 71 C Timrå                  

                            Sven Jonasson, Östloning 153, Indal

Styrelsen har haft två planerande sammanträden under året, 17 januari och 3 juli.
Årsmötet ägde rum 28 februari, som vanligt på fettisdagen.
Årsavgiften har under året varit 120 kronor per familj.

Studiekvällar

·      14 febr. Sven talade om istider, temperaturvariationer, koldioxidvariationer och klimatförändringar och dess påverkan på liv på jorden.

·      25 febr.I samband med årsmötet berättade Lars Brydevall om sin resa till Burma. Han talade om landet i bergen, om folket och kulturen.

·      14 mars. Christer talade om Alnöns geologi. Öns unika geologi har studerats av många. Han visade oss exempel på bl.a. alkalina bergarter, karbonatiter, feniter och kimberlit. Lars-Olov visade en film om geologin vid Medelhavet.

·      16 mars deltog vi i ett samarr. med Botaniska föreningen, där Leif Kullman, prof. från Umeå talade om klimatet efter senaste istiden. Det finns spår av träd i fjällen som bevis på växtlighet under sen istid från 13000år sedan. Det finns granar i fjällen idag som är 9000år gamla. Trädgränsen har varierat och idag har den stigit på sina håll mer än 100m pga varmare klimat.

·      4 april. Sven talade om meteoriter och nedslag på jorden. Han klargjorde att asteroidbältet är orsak till nedslagen och att bitar av det av olika skäl får ändrad gravitation och hamnar i vår atmosfär och även på jorden. Stora nedslag har skapat katastrofer för livet på jorden.

·      25 april. Jens berättade om sin ädelstensslipning. Han talade om kvaliteter och den varierande stabiliteten hos opaler. Han visade bilder på sin slipverkstad och olika maskiner. Han gör också silverinfattningar.

·      3 oktober visade vi varandra sommarens upplevelser med geologi. Det blev rapporter från Alnö, Ållerviken, och Storholmen. Men också reseberättelser från Långban, Hälsingland och Jämtland från våra långa utflykter, då vi fick återuppleva dem med bilder och hemförda stuffer. 

·      24 okt. Sven börjar sin serie med lektioner i grundläggande geologi. Denna kväll talade han om jordens bildning, om plattrörelser och superkontinenter.

·      7 nov. Sven fortsätter sin information, denna kväll om bergkedjebildningar, vulkaner och jordbävningar, om man kan förutse dessa och vilka katastrofer de har gett för vissa områden.

·      21 nov. Christer tog oss till Cuba. Han berättade från sin resa om geologi, historia, och kultur. Majvor tog oss till Kanada och Klippiga bergen. Vi fick se det vackra landskapet och veta om bergens bildning genom plattrörelser.

·      12 dec. Julfest. Bibben och Majvor dukade fram och vi festade på skinka och annat julgott. Vi testade våra kunskaper i en tipstolva med priser. Jultomten kom med hårda paket. Majvor visade bilder från Island och dess intressanta landskap.

Utfärder

·      13 maj gjorde vi tur till Hälsingland. Vi såg ut över meteroritnedslaget vid Dellensjöarna från Avholmsberget. Vi for på småvägar till Gröntjärn, till den nivåfluktuerande sjön där vi studerade stränderna. Vi for till Hudiksvall, till Dellenova, museet i det gamla vattentornet. Göran Persson gav oss en redogörelse för områdets geologi och då speciellt Dellensjöarnas. Museet skall stänga så vi fick eller kunde köpa en del material.

·      2-4 juni åkte ett gäng från Sundsvall till Långban. Här satt man i varphögarna och letade kristaller och rara bildningar. Våra kunniga ordföranden guidade oss väl bland de för oss främmande mineralen.

·      14 juni kom Thomas Lundquist till Sundsvall för att se de underliga strandhällarna vid Ållerviken. Vi följde honom dit. Även han som skrivit vår berggrundsbeskrivning i Västernorrland stod frågande!

·      2-3 september åkte vi till Jämtland. Vi besökte Lockne meteoritmuseum och fick med en film se meteoritens effekter. Vi blev också bjudna på fika på verandan denna fina dag. Vi stannade vid Åse kalkmuseum och fick där veta om kalkens bildning och den industriella hantering den skapat genom åren. Vi bodde på Enaforsholm och åt en fin middag där. Vi träffade Eva och Ove Hellzen från Jämtlandsgeologerna på söndag och de guidade oss i Handöls olika täljstensbrott. Den fina dagen och utsikten över Ånn och många täljstensbitar minns vi. Vi besökte de gamla koppargruvorna vid vägen mot Storulvån. Vi letade upp ”Old Pompe”, den gamla granen på Getryggen, 5700år gammal på 700m ö h och med utsikt över gamla strandlinjer från issjöar vid istidens slutskede.

·      17 sept for vi med Sten Hjertman till Storholmen utanför Alnön. Denna ö har varit en försvarsanläggning och spåren efter detta fick vi ta del av på olika sätt. Men geologin var viktig för oss och vi såg på rödögångar och en svart porfyritgång och stora klapperstensfält.

Geologins Dag den 9 sept.  Vår ordförandegrupp gjorde dagen till en presentation av Sällskapets verksamhet med en fin utställning. Styrelsen medverkade med broschyrer, planscher och stenlotteri och stengåvor.
GeoNord har vår hemsida, där man hittar vårt program och annat från vår verksamhet.
På våra studiekvällar har vi fika av kvällens värd och stenlotteri med skänkta stenar.
Christer och Tomas har deltagit i Sundsvalls Natur och Fritidsråd.
Vi har kontakt med andra amatörgeologiska föreningar i Sverige med utbyte av bl.a. program.

Vårt Geologiska Sällskap är en träffpunkt för geologiskt intresserade. Vår ambition är att stimulera våra medlemmar att utveckla kunskap i geologi. Vi kan se på landskapet och marken med nyfikenhet. Där finns geologi från årmillioner och frågan hur och när det har bildats skapar funderingar och även möjlighet att förstå. Vi skall mötas på studiekvällar med föredrag och utbildning i gemytlig samvaro. Exkursioner skall få oss att förstå geologiska händelser. Låt oss träffas för att lära om berg och sten sett i stora tidsperspektiv och i små delar.

Styrelsen


©2001- GeoNord