MINERALIDENTIFIERING


Magnetitkristraller, Bolivia.
Storlek på matrix 6x6cm.
©2003 Geonord.


UNDERVISNING & EDUCATION

Nybörjarböcker om mineral och bergarter.
Antti Hulterström & GeoNord
© 2024GeoNord.

En vanlig återkommande fråga för nybörjare är "Titta, vad är det för en sten".
I 99% av fallen kan man hitta svaret i en Sten & Mineralbok.
Det finns självklart flera andra alternativa vägar att gå och nedan ges några förslag.

Det finns många bra "nybörjar" böcker att välja bland och även om flertalet är utgångna kan man sannolikt beställa ett exemplar på biblioteket.
Man kan också söka på Antikvariatsbokhandeln. Flertalet av böckerna är skrivna på svenska eller översättningar.
Det finns också en uppsjö av praktfulla stora böcker med lockande förföriska stora bilder på mineral du aldrig kommer att kunna hitta i vår berggrund.

SGU Sveriges geologiska undersökning har enormt mycket material. Det mesta är inriktat på professionella besökare från näringslivet. Problemet är att hitta rätt och att lära sig att välja rätt sökord till sökmotorn. Det andra problemet är att spara det man vill behålla, i regel som pdf. dokument.
SGU har också ovana att byta sidadresser oftast beroende på att dokumentet man tidigare sökt och publicerat har blivit gammal och flyttas till en arkivadress. Kartmaterialet är det mest värdefulla. Programmet hittar du på https://apps.sgu.se/kartvisare/kartvisare-malm-mineral.html

SGU har idag tagit bort registret av svenska mineralnamn, lokaler och län och hänvisar till MinDat.org.

På sidan https://www.mindat.org/loc-14424.html hittar man alla svenska mineral och de som har kamera bild går till en specifik gruva med bilder och med lite tur också till en svensk gruva, med gps data och karta samt litteraturhänvisning etc.
Sökmotorn finns på adressen https://www.mindat.org/minlocsearchref.php.
Ditt problem är att definiera sökordet / mineralnamnet på engelska och eller lokalen / gruvan. Om du inte vet hur man gör blir det självklart ett problem.

Ett annat alternativ är den svenska databasen "SAMLA och SMIDA", gratis att ladda ner från http://www.tlorin.se/
Tack till Torbjörn Lorin & Urban Strand.
Nyaste versionen 7.0 finns att ladda ner under ”Samlingsfunktioner” och fungerar med Win 7 och även Win 10. Mycket bilder, lokal och mineral beskrivningar från Sverige.
Den har aldrig fungerat på Mac. Kanske går att köra med en Windows emulator. Har testat med varierande framgång med otaliga krascher.

Den utan jämförelse billigaste lösning för nybörjaren är att ladda ner HANDBOK FÖR MINERALJÄGARE från SGU ! Den finns på geonord. Gratis.
Och om den inte fungerar prova den här länken. https://resource.sgu.se/dokument/publikation/ovriginfo/ovriginfo1broschyr/handbok-for-mineraljagare.pdf

Det finns också rörliga bilder på YouTube med flera media. Många har skapats av SGU och kunniga samlare.

Lycka till.

Nu till lite om böcker.:

1. Norstedt Stora Stenbok / Mineral, Bergarter, Fossil av Per Lundegård och Sven Laufeld (1984) är den mest omfattande. Mycket text att läsa och med hyffsat bra bilder. (Färgtryck är alltid svårt). Många hänvisningar kors och tvärs. 340sidor, ISBN 91-1-844122-X. Det är en uppdaterad mera omfångsrik bok av Lundegårds bok Stenar i färg. Börjar med solsystemet och grundämnen, kristallsystem, plattektonik. Innehåller en del nya bilder, men tyvärr flera av de gamla från 60 talet- dåliga från Stenar i färg. Ingen bok man tar med sig på varphögen.

2. Mineral och Bergarter av Erich Spicar, ICA Bokförlag (1995) rekommenderas varmt. ca 250 sidor, mellanformat (ca 15x20 cm).
Text och bild hänger samman. Normal kvalité på mineral som avbildas. Inga museumbilder med praktstuffer.
Mineralerna kommer från Finland, Norge och Sverige, med klar lokalangivelse. Några smärre fel i texten ex. att Varusträskgruvan finns i Norrbotten. Inget att vara ledsen över. Det är bara några mindre fel.
Lite om boken: Börjar med Kristallernas kemi, fysik, kristallografi och vad för egenskaper ett mineral har tex- densitet, hårdhet, spaltning, fluorescens, färg, brott, glans, streckfärg (dvs dess färg som ett pulver), kristallsystem. I vissa fall behöver man kanske ta reda på två egenskaper, medan i andra kontrollera 5-6- och slutligen kemisk och/eller Röntgenanalys.
Boken fortsätter med oorganiska och organiska Nyttomineral (4), Smycke Mineral (5) Bergartsbildande (6) Mineral och en stor bit med beskrivningar av Bergarterna (7) .
Bergartscykeln, Bergartsbilding (Magmakemi) Mekanisk & Kemisk & Biologisk vittring, Transport, Hjälpmedel vid bergartsbestämning, Textur o Struktur. (8) Petrografi.
Appendix 1&2&3 omfattar mer om kristallkemi, kristallografi, kristallfysik.
Generellt bra och instruktiva bilder, dock kanske litet små till formatet. Speciellt vad gäller bergarter. Ett stort plus är att han använder Svenska exempel, och minus för halvdåliga bilder.
ISBN 91-534-1385-7.

3. Fakta för Mineraljägaren av Lars-Håkan Hedin, Bonniers Naturböcker (1971). Inte så mycket bilder, men väldigt bra beskrivningar. Av många bra instruktioner är "Bestämningsschema för mineral" väldigt värdefullt. Det där med streckfärg är ett viktigt steg i analysen. Ingen ISBN kod.

4. En annan favorit är på norska. Mineralsamlerens Håndbok av flera författare, Ambrogio Del Caldo, Cesarina Moro, Carlo Maria Gramaccioli och Matteo Boscardin. Bokförlaget Schibsteds Forlag, Oslo (1976) ISBN 82-516-0584-9. Väldigt bra pedagogiska instruktioner med olika analysmetoder, som man kan göra hemma, steg för steg. Hyffsade bilder, många från Europa. Boken är en översättning från italienska boken: Guida ai Minerali.
Den tar upp allt man bör känna till som amatör, kristallformer, färg, hårdhet, spaltning, hur man kan göra enkla analyser, tabeller, verktyg, rengöring av fyndet och slutligen förvaring av fynden och mycket mera. Den finns med lite tur på bibliotek efter beställning. Rekommenderas.

Det finns självklart många andra böcker på svenska, men en del tenderar till att glida över till vackeriter (="vackra stenar"), ädelstenar med mera och är översättningar från engelska böcker.

5. Man får inte glömma Per H. Lundegård "Stenar i Färg". En klassiker från 1960. Jag har inte första upplagan, men bra nära. Bra klassiska bilder. Almquist & Wiksell Förlag. Och slutligen "Den Lilla Stenboken" eget förlag 1994. Får plats i bröstfickan.
Bokens bildmaterial är väl valda, färgerna är inte i topp, men godkända med tanke på åldern (1960), och i minsta laget i storlek eftersom man ville avbilda flera mineral på samma sida. Det som är positivt är bilderna på bargarter. Finns säkert att låna på större Bibliotek.

6. Slutligen "Mineral i Sverige", Lars-Håkan Hedin & Mikael Jansson, Förlag AB Björnen är ett bra uppslagsverk om alla mineral man hittat i Sverige vid utgivningstillfället. Många mineral som beskrivs finns sällan i normalstorlek, utan som mikroskopiska korn eller verifierade efter röntgen undersökning.
Boken är inriktad på lokaler där man kan hitta kända och mindre kända, till udda mineral. Inte direkt riktad till nybörjare, utan proffs.
Användbar när man köper mineral på Mässor för kontroll av lokal och namn.
Tyvärr har bilderna blivit förstörda i färgtryck. Synd. Boken finns inte längre att köpa. Kanske beroende på att efterfrågan var för liten. Med lite tur finns den att låna på bibliotek eller antikvarist. ISBN 978-91-88528-58-2.

7. Lundegårdh, Per H.& Krister Brood. Stenar och fossil : mineral, bergarter, fossil Publicerad: ett otal gånger från mitten av 60-talet, denna bild är från 1996. Boken omfattar 342 sidor. Handboksformat med inriktning på stenar och fossil. Den har 116 färgbilder på mineral där merparten kommer från tidigare publikationer ex. Stenar i färg. Bergartsbilderna är åter från tidigare publikationer. Fossildelen är rolig för vi har många förekomster i landet. Där finns det andra publikationer på svenska med inriktning på enbart fossil. ISBN 91-1-961381-4. Boken finns säkert att låna på biblioteket.

8. Det finns otaliga böcker med bra färgbilder. Den här boken av Walter Schumann "Mineral och bergarter" brukade dyka upp på bok realisationer år ut och in. Bra färgtryck, mineralerna kommer från hela Europa och är i överlag väl valda exempel på mineral och bergarter, bra översättning från tyskan. Finns säkert att låna på bibliotek. ISBN: 91-1-734052-7 Norstedts förlag 1975.

8. Fördjupningslitteratur är exempelvis Bengt Lobergs bok: "Geologi. Material, processer och Sveriges berggrund". 300 sidor, 1980, Norstedts förlag. Inga färgbilder utan boken är pedagogiskt skriven för att ge grundläggande kunskaper om jordens uppbyggnad och de ständigt fortgående processer som skapat och skapar jordskorpans minerala beståndsdelar. Är skriven för att förklara geologi för den som inte är "expert" på ett enkelt vardagsspråk. ISBN: 91-1-804182-5. Finns att låna på bibliotek. Mitt exemplar har jag läst sönder och markerat många viktiga partier.

9. Fördjupningslitteratur är exempelvis Pär Enghags 3 böcker om "Jordens Grundämnen och deras upptäckt". Böckerna tar upp när och hur grundämnena upptäcktes, brytning, deras tillämpning i vårt samhälle. Just nu är efterfrågan på sällsynta jordarts mineral stor och beskrivs ingående i bok 2 som avbildas ovan. ISBN: 91-7548-553-2. 1999 Industrilitteratur.

Under arbetet med uppdatering av sidan har det kommit in flera förslag:

10. Jeffrey St John 174 sid , storformat (ca A4) "Ädelmetaller" (tryckt 1985) Bok att låna!
1- Evig jakt efter rikedomar
2- Jordens mineralskatter blir till
3- Att söka ädelmetallernas hemvist
4- De oförlikneliga platina-metallerna
5- Ny tid kräver nya tillämpningar

Alltså en hel del historia om ädelmetaller.
Mer en blädderbok med bra bilder, men inte så mycket information för den vetgirige.

11. "Samla stenar" : Att bestämma de viktigaste mineralen och bergarterna med hjälp av färgfoton
Schumann, Walter, Västerås ICA 1979 ISBN: 9153405129. Intressant förslag, men i verkligheten krävs det mera data för en trovärdig identifiering.
En snarlik metod är att ladda ner en app till din smarta telefon. Fungerar dåligt. 85% fel.

Boken The Macdonald Encyclopedia of ROCKS AND MINERALS är ett bättre alternativ, 600 sidor med bra bider och medföljande text för att kunna göra en bättre identifiering ss. hårdhet,vspaltning, sreckfärg etc. Publicerades 1977 Macdonald & Co. ISBN: 0-356-09147-3. På engelska.

12. Chris Pellant "Rocks, Minerals and Fossils of the world", 1990, A4format, 174 sid. Kanske att låna.
På engelska. Större bilder, saknar lokalangivelser vad gäller bergarter, men alla mineral finns angivna för viktigaste förekomsteran i världen.
En tredjedel, 74 sidor, tar upp fossil med mycket bra bilder. PanBooks ISBN: 0-330-29953.

13. "Geologin i Sverige", ca 200 sidor text som är mer lättläst pga ett större format och därmed bättre font.

14. Dan Green - "Stora boken om bergarter och ädelstenar". A4 format, Bok att låna!
Ett uppslag med och korta texter
Rymdstenar
och Is finns med
Fluorit
Hydroxider
Malakit och de makalösa pelarna (St Petersburg)
Naica- grotta med kristaller över 2 meter (Googla; Naica Caves)
Bärnsten + Bärnstensrummet (St Petersburg)
Dinosaurier
Fossil
Mer för att kittla tankarna än att få någon djupare kunskap.

15. Hamilton, Woolley & Bishop- Hamlyn "Guide to Minerals, Rocks and Fossils". (fält) Handbok
paperback- 1974 – 320 pages.
8 sidor med intro, om hur man samlar, förvaring och stenar
ca 140 sidor med mineral beskrivningar, egenskaper och fyndlokaler på vänster sida, till höger bra bilder. Dock. ibland litet små, och ev fel bakgrund 4 bilder på Au, 2 på Ag, och 2 på Cu på vit botten är Ok. Men 6 färgglada Uranmineral med en obestämd grågul bakgrund ger minus.
4 uppslag med Bergarter, (text)
sid 154-209 magmatiska, sedimentära och metamorfa- där ingående mineral, struktur, textur beskrivs
2 uppslag med fossil (text) beskrivning av olika arter
Har varit rekommenderad för undervisningen i Geologi och mineralogi på Universitetet i Luleå, ssm bredvidläsning.

Övrig litteratur är om Sveriges bergrund och faller utanför presentationen ovan. Det finns ett stort kapitel om Mineral/geologisk litteratur, men den har jag inte haft tid att uppdatera på sista åren.


Alltid låga priser. Mängdrabatt. Alltid öppet köp.




©2001- GeoNord