Varuträsk mineral och geologi

Varuträsk mineral sorterade efter deras kemiska sammansättning.

SILIKATER.

TURMALINGRUPPEN Varierande och komplicerad sammansättning Trigonal H7 / D3
Allmän formel (Na,Ca)(Mg,Fe,Al,Mn,Li)3Al6(BO3(OH,F)4(Si6O18)

Ref: GFF 61, 68

Turmalinerna är sannolikt den mest eftersökta mineralet i Varuträsk om man skall bedöma vad besökare tar med sig hem. Det är i och för sig förståeligt då mineralet är iögonfallande och till färgen spektakulär och räknas till ädelstenarna.
Följande varianter finns i Varuträsk.

Svart turmalin eller Schorl, med kemisk formel: NaFe3+2Al6(BO3)3Si6O18(OH)4 är en mycket vanlig turmalin som i huvudsak har sin utbredning i väggzonen av pegmatiten. Kristallformen är godtagbar, men några vackra långa terminerade kristaller bör man inte vänta sig. Det mesta är korta aggregat och brottstycken. Vanlig i västkanten på stora varphögen och övre området vid G. Vid genomlysning visar det sig ibland att den faktiskt är grön och ibland mörkblå och tillhör i så fall elbait gruppen av turmaliner.

Grön elbait (grön turmalin, verdelit), med kemisk formel: Na(Li,Al)3Al6(BO3)3Si6O18(OH)4 är den absolut vanligaste litiumturmalinen i Varuträsk, och behöver knappast någon ingående beskrivning. Kristallerna är välformade och många gånger ganska klara. Storleken kan variera från några millimeter till 10 mm eller mera i tjocklek och vad gäller längden kan den som bäst vara upp till 50-60 mm. Man bör dock betänka att turmalinerna utsatts för stora påfrestningar vid sprängning, borttransport och skrädning varför det är förvånande att så många fina prover fortfarande ser dagens ljus.

Röd elbait (röd turmalin, rubellit) är betydligt sällsyntare än svart och grön turmalin. Den är betydligt svårare att hitta idag och är oftast associerad med spodumen, lepidolit eller pollucit. Man kan självklart hitta andra associationer exempelvis i varphögarna vid G. Möjligheterna att göra "superfynd" idag är små.

Blå elbait (blå turmalin, indicolit) är som röd elbait en mycket sällsynt turmalin. Kristallerna är små. Några anmärkningsvärda kvantiteter av turmalinen bör man inte förvänta sig. En säsongs besök resulterar i en handfull små prover som mest.

Flerfärgs elbait. Då och då dyker det upp enstaka exemplar av tvåfärgad elbait exempelvis med en röd kärna och grönt skal. Fynd av gul turmalin är också möjlig att göra. Det bör påpekas att det är frågan om extrema udda rariteter. Den röda turmalinen är ofta omvandlad till cookeit. Se vidare under cookeit.


Schörl eller svart turmalin.


Grön elbait, grön turmalin eller verdelit.


Grön elbait, grön turmalin eller verdelit i gruvgången.


Röd elbait, röd turmalin eller rubellit.


Blå elbait, blå turmalin på rökkvarts.


Multifärgad elbait även kallad för vattenmelon.


©2001-