Varuträsk mineral och geologi

Varuträsk mineral sorterade efter deras kemiska sammansättning.

FOSFATER.

VARULIT/HAGENDORFIT (NaCa)2Mn+2(Fe+2Fe+3,Mg)2[P04]3 Monoklin H 5 / D 3.5
(Tidigare identifierat som Varulit) Ref: GFF 59, 78, MinMag 43, 227

Nyligen utförda analyser i USA (Min. Mag. 43, 227-235 (1979) har visat att varuliten i Varuträsk är hagendorfit. Redogörelsen här kommer dock att följa Quensels redogörelse och namnet "varulit" skall då tolkas enligt de nya analyserna.
Vad gäller den kemiska formeln så har samtliga tre referensböcker olika sätt att skriva den och det som skiljer hagendorfit från varulit är att magnesium är ersatt av tvåvärt mangan (Mn+2). Den kemiska formeln är hämtad från Lapis Mineralienverzeichnis 1994.

Mineralet "varulit" upptäcktes i Varuträsk redan år 1936 och beskrevs för första gången 1937. "Varuliten" uppträder i Varuträsk som små, ca. 20 mm, avlånga noduler oftast i en matrix av kvarts och muskovit. Färgen är olivgrön och strecket grå grönt. Lystern är matt.
Studier med mikroskop visade att mineralet som sådant bestod av egentligen två mineral, en färglös och en grön. När man ursprungligen diskuterade de första analyserna avsåg man att den färglösa mineralet var "varulit". Ytterligare analyser gav vid handen att mineralet var lithiophilit. Båda mineralerna är således intimt förbundna med varandra, där "varuliten" är en omvandlingsprodukt efter lithiophilit i varierande grad.
Referensmaterial visar dock att "varulit" även förekommer i andra associationer exempelvis cleavelandit, finkornig muskovit och brottstycken av petalit. I proverna kan man ibland iaktta en gulbrun mineral som är alluadit. Om provet tvättas i varm utspädd saltsyra kan man i mikroskåpet se småkorn av rester av varulit. Omvandlingen av varulit till alluadit är nästan fullständig. Vidare bör noteras att många av referensproverna visa också mycket små blå turmaliner i gränszonen till matrix. Samma "ledreferens" som för lithiophilit. Mineralet är inte helt omöjlig att hitta ännu idag. Områdena H och G har visat sig vara goda fyndställen.


Blå turmalin närmas clevelanditen. Sedan alluadit matt gult till svart.
Därefter lithiophilit som gul-grönaktigt och varulit som färglöst i kärnan.

Varulit är typlokal för mineralet.


©2001-