![]() |
SUNDSVALLS GEOLOGISKA SÄLLSKAP |
Program hösten 2023
Geologvänner!
Nu börjar det bli dags att se fram mot hösten! Vi hoppas alla har haft en fin geologsommar med intressanta upplevelser och stenfynd. Vi andra vill gärna ta del av Dina berg- och stenupplevelser. Vi skall träffas för studiekvällar på Lions lokal i höst när mörkret kommer. Men först skall vi upptäcka några nya platser på Alnö och uppdatera våra kunskaper om Alnöns geologi. Vi skall göra en lite längre exkursion till Enåsen, gruvan som var en guldgruva i 10 år fram till 1991. Här finns fynd att göra och att även se på gruvans omgivning i dag. Vi hoppas även få tid att passera Gröntjärn för att se om vattnet har stigit i sjön med varierande vattennivå. Vi gör ett besök på Kubal-fabriken, där man får bauxit bli aluminium. Intressant att veta hur man gör! På våra studiekvällar kommer våra duktiga ordföranden, både den före detta och ordinarie berätta om intressanta ämnen.
Söndag 27 augusti åker vi ut till Alnö och gör en runda på de intressanta platserna som vi bör veta mer om. Sven och Christer för oss runt. Samåkning från Kulturmagasinets baksida 10.00 Fikastund blir det förstås vid sjön någonstans.
Lördag 16 september åker vi till Hälsinglands nordvästra kant, till Enåsen , en 2½ timmes bilresa. Vi skall där studera den gamla gruvan och området och kanske hitta en ”guldsten”. Vi samåker från Kulturmagasinet 9.00. Jack guidar oss. Lunch bör medföras. Om tiden medger kan vi stanna till på hemvägen vid Gröntjärn.
Tisdag 3 oktober skall vi besöka Kubal. Mats har ordnat med guide i fabriken och vi skall får veta hur smältningen går till. Vi får en info-film och även besök på företagets museum. Inga elektriska apparater i kroppen får gå in. Visningen sker 13.00-15.00. Vi ses utanför. Ev. problem kan vi diskutera med Mats.
En av hyllorna vid High Coast Museum i Kramfors 6 majTisdag 17 oktober börjar vi studiekvällana med Sven som berättar om de vulkanutbrott som skett på La Palma och Island de senaste åren. Hur stora är utbrotten och hur blir effekterna på dessa öar? Och varför just här? Hernells är värdar
Tisdag 31 oktober redogör Christer för jordartsmetaller och hur vi nu letar upp dessa mineral och hur man behöver dem för den stora batteritillverkningen som kommer. Afrika och Kina är stora exportörer, oroliga hörn? Mats och Catarina är värdar
Tisdag 14 november kommer Sven att tala om plattektoniken. Kontinenterna rör sig, spricker upp, sjunker ner och växer till. Kan man veta hur och var de varit, ålder och att de kanske också försvinner. Tidsaspekter ger geologiska mått. Lars-Olov är värd
Tisdag 5 december skall vi ha julfest. Majvor och Kerstin serverar skinka, Christer en tipstolva och tomten julklappar som vi får hjälpa honom med. Kanske får vi också se bilder från Kreta.
EnåsengruvanSundsvalls Geologiska Sällskap är en förening som vill uppmuntra till geologiska kunskaper och upplevelser i våra landskap.
Vi ger och tar kunnande och visar intresse i samband med träffar och utfärder.
Vi samåker och betalar 6kr per mil till föraren.
Våra studiekvällar har vi i Lions lokal på Köpmangatan ing. Torggatan 20, klockan 19.00.
På våra utfärder tar vi fika med oss för magen och samvaron. Samåkare betalar lämpligen 7kr /milen till föraren. Våra studiekvällar har vi 19.00 i Lions lokal på Torggatan 20 vid Köpmangatan. Fika ordnar kvällens värd för 30kr. Vi har lotteri med skänkta stenar för att få till hyra och utskick.
Du har väl inte glömt betala medlemsavgiften 150kr? Lars-Olov har koll på Dig! Ta kontakt med honom för att se hur det är!
Våra studiekvällar har vi på Lions lokal på Torggatan 20 vid Köpmangatan. Vi ses 19.00 och kvällens värdar ordnar på fika för 30kr. Vi säljer lotter till skänkta stenar och vi delar våra geologiska upplevelser med varandra. Ta gärna med en sten för att få veta vad det är om Du är osäker. Vi har säkert frågor till vår föredragshållare och diskussion vidgar vetandet.
Lår oss ses över en sten!
Undringar kan framföras till
Christer Wiklund tel 31454, 070-6743962
Sven Jonasson tel 93095, 070-3773052
Majvor Orrhede 070-5587263, 158906
©2001- GeoNord