Namibia har 1,8 miljoner innevånare och är stort som hela Skandinavien.
Vår stentur i Namibia varade i fyra veckor och började när Gunnar, Johannes, Kjell, Lars från Norge samt Lars och Lennart från Sverige, anlände till flygplatsen i Kapstaden tidigt en morgon. Resan från Oslo och Arlanda tog ca 15 timmar totalt. Under hela stenturen reste vi totalt 5 250 km.
Nu åker vi!!Dag 1 och 2 inhandlade vi det mesta i matväg, framför allt grönsaker som vi skulle använda under ökenturen i Namibia. Våra stenvänner Heinz och Henris bilar har stora packutrymmen och de fylldes med mat, hammare, mejslar, tält, campingstolar, sovutrustning, bensin- (7,30 kr/l) och vattendunkar samt våra egna privata kläder mm. Tomma kartonger tog en stor del av platsen i bilarna - de skulle senare fyllas med sten. Henris bil har en stor frysbox som drivs när bilen är i gång. Där förvarade vi kött och fisk på utresan och fyllde den senare med kristaller på hemresan.
Dag 3 - Yippie - tidigt på morgonen den tredje dagen kunde vi starta. Första stopp blev efter några timmars resa norrut i Citrus dalen, där är vi köpte säckar med apelsiner och nutchies - en liten söt, lättskalad apelsin (5 kr/säck). Nu började vi kunna se vilda djur och den första var en stor Eland som är stor som vår älg. Gunnar fångade den med sin kamera liksom resten av "alla" djur under resan.
I staden Springbook längst upp i norra Syd Afrika besökte vi mineral grossisten Georg Swanson (vars farfar var svensk emigrant). I hans förråd fyllde vi några lådor med sten som vi lämnade för att hämta dem vid återfärden några veckor senare. Georg är ägare till många gruvor bland andra en med Blue Lace Agat. Vi köpte en del av den sorten liksom prenit och kvarts.
Blue Lace agat. Garage med sovplatser.Nattsömn fick vi i ett garage med uppfällbara sängar efter väggarna. Portarna låstes innan natten och vi var helt säkra för inbrott mm.
Dag 4 - passerade vi staden Steinkopf närmast gränsen till Namibia. Där handlade vi mer sten av en mineralletare och hans son. Varje dag brukade de gå de ut i bergen och ta hem kvarts i alla färger och dessa fyllde stora delar av hans gårdsplan. Det blev ytterligare några lådor och allt detta lämnade vi till förvaring hos Johan - ägaren till gruvan Blesberg Mine. Även han hade en del mineraler.
Dukat stenbord i Steinkopf.Resan fortsatte och vi passerade gränsfloden Orange River samt bifloden Fish River och kom fram till gruvan Rosh Pinah som är berömd för sina vackra baryt kristaller. Vi hade stämt träff med gruvarbetaren Albert som ansvarade för alla borrkärnor och som själv har en mycket stor och vacker mineralsamling från sin gruva och även Scorpion Mine.
Efter en timmes genomgång av säkerheten i gruvan åkte vi ned i gruvan till ca 200 meters djup. Gruvan bryter bly, guld, silver, tennantit och zink.
Dag 5 - på morgonen kör vi förbi gruvan Scorpion Mine som är enda platsen som har mineralet scorpionite som liknar små glasliknande nålar.
Dag 6 - resmålet för denna dag var att komma fram till hamnstaden Walvis Bay. Där vi var välkomna hem till Gerhard Loew som är ordförande för stadens mineral club. Här bytte och köpte vi en del vackra Namibiamineraler
Dag 7 och 8 - upplevde vi en punktering i öknen och samt klättrade vi upp på världens högsta sanddyner i Soussusvlein och därefter en promenad ut till The Death Valley. Där finns stående fosilicerade träd som ser ut som om de levde ännu i dag. Dagen avslutades med första duschen sedan start från Cape Town i Solistaire Camp.
Världens största sanddyner.Dag 9 - plockade ned tälten kl 06.00 (liksom alla andra dagar) och sökte upp platser ute vid havet med mängder av Flamingo fåglar och annat som var värt att fotografera.
Dag 10 - passerade vi Stenbockens Vändkrets och såg några vackra öken Edelweiss samt kom fram till resans nordligaste punkt hamnstaden Swakopmund och vi hade nu rest ca 200 mil från Kapstaden varav hälften på grusvägar. Här var vi turister för en dag och besåg bland annat ett stort mineralmuseum med världens största bergkristall kluster.
Jämför med dörröppningenDag 11 anslöt Gerhard till oss och visade oss en del fyndplatser. Bland andra Roessing Mountains där vi fann Aragonit, gulröd Stilbit, vit Calcite och Kalcedon i alla färger i närheten av The Rose Quartz Mine.
Gunnar fotade mängder av vackra Flamingos, 80 -- 120 000 sälar och en del schakaler samt miljoner skarvar som förmörkade himlen ute till havs vid Cape Cross.
Dag 12 - lämnade vi nu den kalla västkusten och for vidare österut in i öknarna och till det stora platta ökenlandskapet Messum Crater som är 25 km i diameter. Nu ökade temperaturen och det blev 35-45 grader under dagtid samt även möjligheten att leta kristaller. Alla platser med skugga blev nu guld värda. . "Min" bil blev allt tyngre med all stenlast och till slut fastnade vår bil två gånger i den lösa sanden i Messum Rivers torra flodbädd.
När sanden blev alltför besvärlig släppte vi ur luft ur däcken som senare pumpades upp igen när vi var på fast mark.
Detta är världens mest glesbefolkade land och här reste vi i tre dygn utan att se en enda människa eller bil!! Nätterna var alltid mörka och stjärnklara och vi såg många satelliter passera.
Dag 13 - reste vi vidare till Goboboseb Mountains och såg många Welwichia växter som kan bli upp till 2 000 år gamla. De är därmed jordens äldsta nu levande växter. Campade i öknen som vanligt och plockade en del kristaller. Vi stannade när vi såg att det låg sand- och vindslipade kvartskristaller på marken. Där grävde vi fram en del ametist-, fältspat-, kvarts- och topaskristaller.
Dag 14 - när vi kom ut ur denna del av öknen så mötte oss Gerhard. Han lärde oss att alla ametister som sitter på basalt kommer från Goboboseb Mountains. 90 % av Namibias ametist kristaller kommer just därifrån. Ametister med Fältspat kommer från Brandberg Mountains.
Kom till stora ”dagbrott” där vi letade vidare och fann mängder med kvarts med ametist i geoder. När vi lämnade den platsen så passerade vi de lokala mineralarbetarna. Där handlade vi de perfekta saker som vi själva inte lyckades plocka fram samt campade i Brandberg Mtn.
Dag 15 - vidare till Tafelkopf som är ett 2 563 m högt bergkomplex. Mötte lokalbefolkning som letade Topaser och handlade en del av dem. Besökte även Monthy, en aktiv minerlletare, handlade en del window quartz och prehnit av honom.
Vi drabbades under resan inte av några olyckor eller sjukdomar utom Henri som utan att märka det tappade sin mobiltelefon in i kvällselden. Den återfanns på morgonen helt sönderbränd!! Den hade ramlat ur hans skjortficka när han hade rört om i elden. Olyckan får skyllas på undertecknad "barmästare" som höll baren öppen för länge på kvällen!
Dag 16 - reste vi vidare till den lilla vackra staden Uis som har cirka 200 innevånare. Ägaren till Brandberg Rest Camp körde oss upp på en hög varphög för att se solnedgången. På morgonen blev Gunnar och jag själv inbjudna till mineralletaren Lori Roaths som har rocks@africaonline.com.na. Han hade funnit en fyndplats 900 meter upp på Goboboseb Mouintain. Hans stora bord var fyllt av stora fönsterkvarts varav den största var 25 cm lång.
Dag 17 - mot Spitzkoppe där cirka 30 lokala Miners hade var sitt "bord" med mineraler. Där handlade vi ametist-, aquamarin-, demantoid-, fenakite-, fluorite-, foitite-, schörl-, topaz och bergkristaller.
25 stycken stenbutiker En av försäljarnaDag 18 - vår sista ökencamping sker i Gross Bar där vi hade sällskap av Babianer runt våra tält. Vi gömde all mat i bilen under natten för att slippa besök av aporna. Här tvättar och packar vi våra stenar och packning så att allt får plats i bilen. Gunnar går på en morgon promenad och räknar till cirka 40 apor samt tre vårtsvin på en bergskam.
Dag 19 - reste vi vidare mot huvudstaden Windhoek där vi skaffade exportlicens för våra mineraler hos Namibia Department of Minerals and Energy (120 kr).
Vidare mot Hardap Resort där Heinz bensinpump gick sönder. Turligt nog hade han en i reserv!
Reste vidare söderut och passerar städerna Mariental och Keetmanshop samt ett jägarehotell mitt i bergen. De äger 16 000 hektar och har mängder av vilda djur på sin jaktmark och är ett populärt resmål för jagande turister.
Efter den platsen så var bägge våra bilar fyllda i alla skrymslen med stenar och nu började vår hemfärd som tog en vecka genom de små städerna Usakos, Karibib och Okahanja.
Vildcamping och besök vid jordens näst största canyon Fish River Canyon. Den är 550 m djup, 16 mil lång och 27 km bred..
Vidare sökte vi oss ned mot Orange River för att bada och övernatta. En vakt vid vägen bevakade ett övergivet diamantfält. Han står här dygnet runt i ett år innan han reser norrut till Congo för ett par dagar till sin familj. Lön 1 400 kr per månad och han får själv hålla sig med mat. Vi mutar honom med en slant och får campa vid vattnet. Vid avfärden lämnade vi alla våra mynt till den trevliga Himba mannen.
Upptäcker fossil av jordens första alger som producerade syre. Vidare genom tullen utan problem till Syd-Afrika och vi var strax framme hos vår vän Johan som hade vaktat de lådor vi hade placerat hos honom tre veckor tidigare.
Framme i Cape-Town besöker vi C-T Mineral Club och deras mässa med utställare. Kvällen avslutas med middag hos stensamlaren Antonio och hans fru Geni.
De sista dagarna ägnade vi till att packa alla våra fynd samt reste som turister till olika sevärdheter runt C-T: pingviner, Water Front, Flea Market, mineralgrossisten Colin Owen.
Slutligen sände vi alla våra paket med båt till Oslo och Göteborg.
Bästa tiden för en sådan här resa är från juli till slutet av september. 80 % av våra mineraler handlade vi av den lokala befolkningen som överlever det hårda livet i öknen tack vare mineralsamlare som handlar av dem.
Djur som vi såg var: Babianer, Cobra, Elan, Flamingos, flockar av Gamar, Gemsbok, Häger, Kameleont, Pelikaner, Schakaler, Skarvar, Springbock, Strutsar i mängd, Vildhästar, Zebror, Änder och andra fåglar i massor.
Henri i Cape-Town och Gerhard i Namibia tar gärna emot besök från våra länder.
Window quartz 7 cm Topas på kvarts 2,4 cm Septer ametist 6 cmVid pennan/ Lennart / Alla personer som blivit avbildade har medgivit sitt tillstånd att bilderna publiceras.
Om du önskar se flera bilder från denna turen så kan du se dem här genom att klicka vidare på varje bild: http://www.pbase.com/dragonfly_05/namibia
Jag hoppas att det kan bli ytterligare en tur till detta mineralrika land.
Information om planerad resa och ungefärliga kostnader hittar du på denna länk.Vill du veta mera ta kontakt med Lennart Borg på e-mail: lennartborg@hem.utfors.se
Eller ring: Tel: 023-239 29.Besök min hemsida. Där finns ännu flera bilder från tidigare resor.
©2001- GeoNord